In een explosieveiligheidsdocument (EVD) worden de gevaren en risico’s met betrekking tot het ontstaan van explosies binnen bedrijven vastgelegd. Het arbeidsomstandighedenbesluit, artikel 3.5c geeft hierover onder andere het volgende aan:
De gevaren in verband met explosieve atmosferen en de bijzondere risico’s die daaruit kunnen voortvloeien, worden in het kader van de risico-inventarisatie en -evaluatie, bedoeld in artikel 5 van de wet, voor de aanvang van de arbeid en bij iedere belangrijke wijziging, uitbreiding of verbouwing van de arbeidsplaats, de arbeidsmiddelen of het arbeidsproces, in hun geheel beoordeeld en schriftelijk vastgelegd in een explosieveiligheidsdocument.
Artikel 3.5c lid 2 van het Arbeidsomstandighedenbesluit geeft aan dat in het explosieveiligheidsdocument tenminste het volgende moet worden vastgelegd:
In het explosieveiligheidsdocument zijn ten minste vermeld:
Samengevat betekent dit, dat in het explosieveiligheidsdocument moet zijn uiteengezet, wat de explosierisico’s binnen het bedrijf zijn, waar deze mogelijk aanwezig zijn en welke spcifieke maatregelen zijn of nog moeten worden genomen, om explosies op afdoende wijze te kunnen beheersen.
Het opstellen van een explosieveiligheidsdocument is een verplichting, die voortkomt uit de Arbeidsomstandighedenwet. Deze wet heeft tot doel voor veilige werkomstandigheden voor medewerkers te zorgen en geeft daarvoor met name de verplichtingen voor werkgevers aan. Het opstellen van een explosieveiligheidsdocument moet eigenlijk altijd worden gedaan zodra zich één van de onderstaande situaties voordoet. Veelal zal de algemene Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) ook wat zeggen over het al dan niet opstellen van een EVD. Een duidelijke ondergrens m.b.t. de hoeveelheid brandbare stoffen aanwezig, is niet altijd te benoemen, echter in Nederland worden in enkele richtlijnen wel minimale hoeveelheden benoemd. Heel “hard” zijn deze ondergrenzen niet, omdat de werkgever ten alle tijden verantwoordelijk blijft voor veilige werkomstandigheden.
De volgende uitgangspunten zijn richtinggevend ten aanzien van de noodzaak tot het opstellen van een EVD.
Het stappenplan voor het opstellen van het explosieveiligheidsdocument ziet er zo uit:
a. Inventarisatie werkplekken, arbeidsmiddelen en installaties:
b. Vaststellen van de Atex gevarenzones
Voorbeelden van normen die toegepast kunnen worden zijn de Europese norm EN-IEC 60079-10 serie, de EI15, API500, NFPA 497, BGR 104 of specifieke normen voor bijv. spuitcabines, acculaadruimtes, of houtstofafzuigingen.
c. Maatregelen vaststellen om zonering te beperken
d. Risicoanalyse uitvoeren (ontstekingsanalyse)
Hierdoor wordt een onderscheid gemaakt in hoge risico’s en lage risico’s.
e. Beheersmaatregelen vaststellen
f. Rapportage
De kosten van het opstellen van een explosieveiligheidsdocument zijn geheel afhankeljk van de hoeveelheid uit te voeren werkzaamheden. Het valt te begrijpen dat een EVD voor een houtwerkplaats of spuiterij minder werk met zich meebrengt, dan het opstellen van een EVD voor een chemische fabriek.
Vraag vrijblijvend een kosteninschatting of offerte aan.
Anderzijds moeten werkgevers zich niet (geheel) blind staren op de kosten voor het opstellen van een EVD. Een goedkoop EVD wordt veelal in minder tijd opgesteld dan een wat duurder EVD. Het gaat, zoals bijna altijd, om de kwaliteit van het EVD: een snelle en goedkope beoordeling leidt veelal tot vrij ruime gevarenzones. De oorzaak hiervan is dat een dergelijke beoordeling (met name de vaststelling van de zones) veel meer op aannames zal gebeuren en er dus “veilige marges” worden aangehouden. Dit kan tot gevolg hebben dat er, na het opstellen van het EVD, onwerkbare situaties ontstaan of er veel kosten gemaakt moeten worden, om aan alle vereisten te voldoen (denk aan vervanging elektrische installaties, opstellen van werkprocedures en het instrueren van medewerkers). Door wat meer tijd te kunnen besteden aan een goede beoordeling van de potentiële risico’s, kunnen in het na-traject, onrealistische maatregelen en te hoge kosten, voorkomen worden.
Het opstellen van een EVD kan echt een specifiek geval zijn van goedkoop = duurkoop.
Wij hebben de afgelopen 15 jaar voor vele bedrijven in diverse branches het explosieveiligheidsdocument (EVD) opgesteld. Voorbeelden hiervan zijn waterschappen (biogas), verfspuiterijen, farmacie, houtbewerking, chemie, automotive, bulkopslag en -transport, diervoederindustrie, etc.
Onze werkwijze kenmerkt zich door een praktische aanpak met heldere en duidelijke beoordelingen. Wij zijn hierbij vooral zeer kritisch ten aanzien van het vaststellen van de gevarenzones. Dit is namelijk de eerste belangrijke stap waarbij het potentiële explosiegevaar wordt vastgesteld. Indien er geen Atex zones hoeven te worden vastgesteld (of met relatief simpele maatregelen voorkomen kunnen worden!), dan hoeven er verder ook geen maatregelen (en dus geen kosten) te worden getroffen.
Bij het opstellen van het explosieveiligheidsdocument beoordelen we de werkprocessen ter plaatse:
Wij hebben de afgelopen jaren vele BRZO bedrijven geholpen bij het aspect explosieveiligheid. Dit hebben wij gedaan door het EVD van deze bedrijven op te stellen, maar ook om als gesprekspartner te fungeren tijdens of na inspecties met bevoegd gezag. Zie ook onze blog hierover.
Een voorbeeld van een opzet van een explosieveiligheidsdocument vindt u hieronder:
Het EVD wordt bij ons altijd door een IECEx 05 gecertificeerde Hoger Veiligheidskundige opgesteld en/of gecontroleerd (en getekend). Hierdoor is een aanvullende toetsing door een kerndeskundige (op basis van Arbowet verplicht) niet nodig.
Neem voor meer infomatie of een nadere toelichting vrijblijvend contact met ons. Wij kunnen vaak op basis van een telefonisch gesprek al een inschatting geven van de benodigde werkzaamheden en kosten.